Ewa van Vliet Keukens

Blog

Keramisch of inductie?

keramisch

Waar kies je voor?

Nederland moet van het gas. Als je straks dan niet meer op gas kan koken, wat zijn dan de alternatieven? De meest voor de hand liggende zijn dan koken op inductie of keramisch koken. Je kunt dan kiezen voor een inductie kookplaat of een keramische kookplaat. Beide zijn natuurlijk ook leverbaar als compleet fornuis. Maar wat is het verschil tussen inductie en keramisch koken, want zo op het eerste gezicht zien ze er precies hetzelfde uit. Hieronder leggen we het verschil uit en de voordelen en nadelen van inductie en keramisch koken.

Wat is het verschil tussen keramisch koken en koken op inductie?

Keramische en inductiekookplaten werken beide op elektriciteit. Het verschil zit in de verwarmingsmethode.

 Bij keramische kookplaten heb je een aantal elektrische verwarmingselementen met daarop een glasplaat. Deze kleuren rood zodra ze opgewarmd zijn. Afhankelijk van de kookplaat duurt dit ongeveer 1 tot 2 minuten. Het duurt daarom wat langer voordat de temperatuur van een keramische kookplaat is afgekoeld. Het voordeel van een keramische kookplaat is dat je geen speciale pannen nodig hebt om mee te koken.

 Een inductiekookplaat werkt totaal anders; hier worden de pannen verwarmd door een magnetisch veld. Na het inschakelen van de kookplaat zie je geen verwarmingselement gloeien en wordt de plaat niet warm. Een inductiekookplaat is sneller, veiliger en energiezuiniger dan een keramisch model. Zeer geschikt voor een gezin met kleine kinderen.

Het schoonmaken van beide kookplaten is zeer eenvoudig. Hou er wel rekening mee dat de glazen platen krasgevoelig zijn. Maak ze dus voorzichtig schoon.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een inductie kookplaat?

Nadelen:

 • Je hebt speciale pannen nodig om mee te koken
 • Hogere aanschafprijs
 • Gaat relatief minder lang mee (10 tot 15 jaar)

Voordelen:

 • Warmt snel op
 • Koelt snel af
 • Flexibele kookzones
 • Lager energieverbruik dan een keramische kookplaat
inductie kookplaat
inductie

Wat zijn de voordelen en nadelen van een keramische kookplaat?

Nadelen:

 • Warmt langzaam op
 • Koelt langzaam af
 • Geen flexibele kookzones
 • Hoger energieverbruik dan inductie koken

Voordelen:

 • Geen speciale pannen nodig
 • Lagere aanschafprijs
 • Gaat langer mee dan een inductie kookplaat
inductie koken
inductie koken

Waar moet je op letten bij inductie koken?

Inductie kookplaten verwarmen je pannen zeer snel, ze hebben geen tijd nodig om voor te verwarmen, wat de bereidingstijd verkort. Zo kookt een pan water twee keer zo snel als op een elektrische kookplaat. Verder reageert een inductiekookplaat zeer snel op veranderingen in het ingestelde vermogen.

inductie
inductie koken

Hoeveel KW verbruikt een inductie kookplaat of een keramische kookplaat?

De hoge vermogens bij inductie

Een normale elektriciteitsgroep kan maximaal 16 Ampère aan stroom leveren. Dit komt neer op een vermogen van 230V x 16A = 3680 Watt.

Een kookplaat met 4 zones heeft meestal een vermogen van minstens 4500 Watt. En niet zelden zelfs een vermogen van meer dan 6000 Watt.

Je kunt voor zo’n kookplaat dan ook het beste krachtstroom laten aanleggen, oftewel een 3-fasen aansluiting. Een inductiekookplaat die minder dan ongeveer 3,5 KW vermogen nodig heeft kan dus worden aangesloten op een normaal 1-fase stopcontact.

Is inductie goedkoper dan keramisch?

In aanschafprijs is een inductiekookplaat of fornuis met inductie duurder dan een keramische kookplaat. Beide typen hebben overigens een hogere prijs dan een gaskookplaat. Op de lange termijn kan een inductieplaat zuiniger zijn. Met inductie bespaar je namelijk meer energie dan met een keramische plaat.

Wat is het verbruik bij elektrisch koken?

Van alle elektrische kookplaten is een inductieplaat het zuinigst: deze verbruikt 175 kWh per jaar. Een keramische kookplaat maakt ongeveer 30 procent meer op: plusminus 225 kWh per jaar. Een ‘gewone’ elektrische kookplaat van gietijzer is de grootste verbruiker: die is goed voor zo’n 260 kWh per jaar.

keramische kookplaat
inductieplaat

Kunnen keramische pannen ook op inductie?

Als je met “keramische pan” een metalen pan met een keramische coating bedoelt, dan is het antwoord: ja, als het metaal van de pan magnetiseerbaar is. Dit kan je gemakkelijk testen door een magneet aan de onderkant van de pan te houden. Wanneer de magneet blijft plakken dan is de pan geschikt voor inductie. Wel is het belangrijk dat de pan een vlakke bodem heeft zodat de warmte gelijkmatig verdeeld wordt.

Wat kost een inductie kookplaat?

Inductiekookplaten zijn te koop van € 200 tot ongeveer € 3000 voor particulier gebruik, afhankelijk van de grootte en het aantal kookzones.

Nieuwe pannen zijn al verkrijgbaar vanaf een paar tientjes tot een paar honderd euro.

Afspraak maken?

Laat dan hier uw gegevens achter zodat wij u kunnen bellen voor het maken van een afspraak op een tijdstip dat het u het beste uitkomt.

Scroll naar boven